Chcesz być zdrowy? Spożywaj regularnie kapustę kiszoną!

Szukasz kiszonej kapusty? Wejdź na artmankiszonki.pl.

Charakterystyczny smak kapusty kwaszonej jest bez wątpienia cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona elementem szeregu dań i każdy Polak dość często gości ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.

Liczne minerały i witamina A – co znajdziesz w kiszonej kapuście?

Kapusta kwaszona, lub kiszona, jako że tych dwóch określeń używa się wymiennie, to jeden z tych produktów spożywczych, które wynaleziono na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne przechowywanie żywności. Drobno poszatkowane główki białej kapusty są przydatne do spożycia przez długi czas w rezultacie zastosowania fermentacji mlekowej. Niegdyś spożywanie kapusty kiszonej umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy czy składniki odżywcze, których zdobycie zimą było znacznie trudniejsze aniżeli w dzisiejszych czasach. A wypada zaznaczyć, że kwaszona kapusta ma sporo substancji niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kostny oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, a także witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się też inne ważne dla zdrowia witaminy, czyli te z grupy B (jak B12, B5, B1). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi żelaza, błonnika pokarmowego oraz potasu. Jednocześnie to pożywienie niskokaloryczne, w związku z tym zaleca się jego spożycie osobom pragnącym schudnąć.

Kwaszona kapusta – w zupach oraz w daniach głównych

Kwaszona kapusta na naszych talerzach spotykamy zarówno w przystawkach do potraw, jak i jako główny ich składnik. Niegotowaną zwykle spożywa się ją jako surówkę z tartą marchwią lub cebulą, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który doskonale komponuje się z grzybami oraz czerwonym mięsem, dlatego wykorzystuje się ją w farszu do krokiecików, pierogów i łazanek. Oczywiście, bez kapusty kwaszonej nie istniałyby najsmaczniejsze polskie dania – bigosu, kapuśniaka albo góralskiej kwaśnicy.

Właściwie każdy szef kuchni posiada swój przepis na kapustę kiszoną, jednak w dzisiejszych czasach okazjonalnie kisi się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już konieczności magazynowania pożywienia na okres zimy. Kiszoną kapustę w niewielkich oraz dużych pojemniczkach bez przeszkód znaleźć można w każdym sklepie, a także można złożyć na nią zamówienie przez internet. Polscy producenci mają w swoim asortymencie też kapustę kwaszoną z certyfikatem żywności ekologicznej.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]