Kiszonki warzywne – znamy je od tysięcy lat

Skieruj się tu, aby zamówić kiszone warzywa.

Kiszone warzywa są tak mocno zakorzenione w polskiej kuchni, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański przysmak, rzadko spotykany w pozostałych regionach świata. Lecz kiszone przetwory warzywne znane są nie tylko na starym kontynencie, ale także w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.

Kiszonki znane są ludziom od tysiącleci

Zgodnie z wiedzą historyków proces konserwowania żywności przez ich przechowywanie w soli, w solance czy też w zlewie z octu, znany jest ludzkości od ponad czterech tysiącleci. Technika ta prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z rejonu antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH roztworu, w którym jest ono zanurzone, ogranicza namnażanie się bakterii gnilnych. Kilka wieków temu była to perfekcyjna metoda, aby zwiększyć okres zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa i ryb nawet o kilka miesięcy. Stąd też wynikł zwyczaj preparowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o zimie i wczesnej wiośnie. Kiszonki od początku swojego istnienia znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Wyróżniają się one między innymi ogromną zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które miały na pokładzie kiszone warzywa, sporadycznie cierpieli z powodu cyngi. Co ciekawe, w naszym języku kwaszonki z warzyw określa się potocznie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt przykładowo z ziemniaków i topinamburu.

Smak kiszonych przetworów z warzyw bywa inny w poszczególnych krajach świata

Najbardziej rozpowszechnionym kiszonym warzywem jest ogórek, który jest używany w kuchni de facto w większości rejonów świata, nawet w USA i w Kanadzie, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest zbytnio popularna. Lecz pickle są tam bodajże najbardziej lubianym uzupełnieniem hot-dogów, hamburgerów oraz sandwiczy. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszona kapusta i buraczki, które wykorzystuje się do przyrządzania zup oraz surówek. Niemniej jednak nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. rzodkiew, pomidory oraz owoce (np. oliwki).

Solanka i ocet modyfikują smak oraz teksturę warzyw, dodając im kwaśności i chrupkości. Domowe kwaszonki nie tylko z warzyw, z czasem lat stały się podstawą bądź znaczącym dodatkiem do setek przepisów lokalnych. Warto wiedzieć, iż smak kiszonek może być inny w oddalonych od siebie krajach świata, ponieważ jest on zależny od dodatków do zalewy, które stosuje się w procesie kwaszenia. Tym samym ogórek przygotowany według typowej polskiej receptury, będzie smakował inaczej niż ten wyprodukowany np. w Indiach.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]