Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw

Więcej o soku z kapusty kiszonej.

Kwaszone warzywa wykorzystuje się w rodzimej kuchni od stuleci. W ostatnich latach jednak często mówi się też o właściwościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, głównie z buraków i kapusty. To wręcz tzw. superfood, który teraz często widoczny jest na półkach marketów w sekcjach z przetworami.

Sok z kapusty kiszonej – czy warto go spożywać

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej spożywał zapewne każdy z nas. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę wedle rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty często dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, wyjaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, jednakże nie wszystkim smakuje. I nie były w błędzie! Sok z kapusty kiszonej to istna bomba witaminowa! Ma on w składzie duże ilości witaminy A, C, E oraz B3, jak również przeróżne minerały, jak m.in. miedź, potas i żelazo. Wiele osób ma problem z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, lecz rekomenduje się spożywać go systematycznie, ponieważ działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu, eliminuje toksyny z organizmu oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty poleca się również anemikom ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet ze zdrowym produktem nie powinno się przesadzać – wystarczy spożycie maksymalnie jedną szklankę soku dziennie.

A może sok z kwaszonych buraków?

Sok z kiszonego buraka jest kolejnym popularnym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania, a który spożywamy także jako zdrową przekąskę. Zawiera on sporo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność: zapobiega obstrukcjom, redukuje poziom cholesterolu, a przy tym wyostrza koncentrację. Mimo że buraki charakteryzują się sporą zawartością cukru, to sok z kwaszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednak jego spożycia kobietom w ciąży i karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z chorobami nerek lub reumatyzmem.

Jeśli nie posiadasz umiejętności, żeby przyrządzać soki z kiszonych warzyw samemu, możesz kupić je w swoim markecie bądź założyć na nie zamówienie bezpośrednio w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednakże, iż takie soki należy magazynować w w chłodnym miejscu.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]