Sok z kiszonej kapusty i buraków – źródło witamin i soli mineralnych

Dowiedz się, gdzie kupić sok z kiszonych buraków.

Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też inne, dotychczas mniej znane warzywa i owoce. Pisząc o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kefir, kwas chlebowy albo rozmaitego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu substancje niezastąpione dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie składniki zawiera sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę substancji mających pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Głównym składnikiem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kwaszonek to również świetne źródło witamin. Godna uwagi jest głównie wysoka zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już filiżanka tych soków dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się też pić ze względu na obecność witaminy E i K, witamin z grupy B oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Z jakiego powodu powinno się spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Na dodatek liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak przykładowo niestrawność lub wrzody żołądka. Wzmagają one również apetyt i stanowią osłonę w trakcie kuracji antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]