Żurek i barszcz biały – pyszne zupy na mącznym zakwasie

Jeśli potrzebujesz żurku polskiego, odwiedź ten adres.

Obecnie rzadko już zjadamy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to pragnienie ekspresowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do potraw uprzednio oferowanych zwykle jako to większe danie. Lecz tradycyjne polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli własnoręcznie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to wciąż stanowią one stałą pozycje na karcie dań gospód oraz restauracji z polską kuchnią, a także są tradycyjnie stawiane na stołach w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.

Żurek a barszcz biały – co odróżnia te potrawy?

Gdy spyta się Polaka o zupę gotowaną na zakwasie z mąki, to z miejsca wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób wręcz nie rozróżnia, iż to dwa odrębne potrawy, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem co do zasady żurek przyrządza się z zakwasu mąki żytniej, barszcz biały zaś – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie wszystko, co dzieli te zupy, jakkolwiek warto zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych upodobań i wprawy kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, że do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej włoszczyzny oraz grzybów. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można zastosować sok z ogórków kiszonych czy z kapusty kiszonej. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej skomplikowany, bowiem w ramach tej rodziny zup wydziela się 3 rodzaje:
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany najczęściej z dużą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z chlebem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Zakwas na żur i barszcz biały? Zrobić samodzielnie, a może kupić?

Zrobienie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest trudne, aczkolwiek nie zawsze pierwsze podejście kończy się sukcesem. W poradnikach kulinarnych zamieszczono wiele przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Wykorzystując jednakże samodzielnie przygotowany zakwas należy zaplanować gotowanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, gdy chętka np. na żur najdzie was ni stąd, ni zowąd, zalecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i internetowych, bez przeszkód znajdziemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, dzięki którym ugotujemy smakowity biały barszcz i tradycyjny żurek staropolski albo śląski.

Kontakt:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]